Persbericht
25/01/2022

De herontwikkeling van het winkelcomplex in het centrum van Waterloo gaat de laatste fase in. De inhuldiging volgt in november 2022 onder de naam RICH’L.

Waterloo, 25 januari 2022 – Redevco, een van de grootste vastgoedinvesteringsmaatschappijen in Europa, heeft alle nodige vergunningen verworven en kan nu de laatste fase in de herontwikkeling van het winkelcomplex aan de Drève Richelle (in het centrum van Waterloo) opstarten. Die fase van de werken ging in augustus 2021 van start en wordt in het najaar van 2022 afgerond. De laatste nieuwe huurders zijn nu ook bekend: Intersport, 4 Murs, Ville Neuve, Komini en ING.

Die nieuwe huurders vervolledigen het gevarieerde aanbod van merken die al voor de herontwikkeling op de site actief waren: Carrefour Market, Brico en Lunch Garden. Enkele winkels openden de deuren naarmate de werken verder vorderden: Maisons du Monde, A.S. Adventure, Chaussures Delcambe, The Box (fitness center), Burger King, Pizza Hut en Medi-Market.

Het volledig gerenoveerde winkelcomplex van 23.600m² met uitgebreide mix van in totaal 20 merken, zal in november 2022 openen en verdergaan met de naam: RICH’L.

De naam en het logo RICH’L – met een weglatingsteken in de vorm van een blaadje – verwijzen naar het adres van de site: Drève Richelle. RICH’L is strategisch gelegen en kan als een van de toegangspoorten tot Waterloo worden beschouwd. Redevco wil die lokale verankering zeker uitspelen. De keuze voor een korte en makkelijk te onthouden naam sluit trouwens aan bij de waarden van de site: nabijheid, gemak, comfort en – uiteraard – duurzaamheid, die door het blad wordt verbeeld. De laatste nieuwtjes en de vorderingen van de werken zijn te volgen op www.richl.be.

Gilles Bourgoignie, Head of Development bij Redevco Belgium toont zich tevreden over de geboekte vooruitgang: “Bij Redevco willen we meebouwen aan de toekomst van de verstedelijkte zones waar we actief zijn. In die optiek creëren we dynamische locaties en maken we die duurzamer en gezelliger voor iedereen. De invulling van de site werd volledig herdacht en kreeg een gemengd commercieel karakter dat klanten aanspreekt en inspeelt op evoluerende behoeften. In 2010 bedroeg de oppervlakte van de site 22.000 m². Aan het einde van de herontwikkeling zal het om 23.600 m² gaan. Dit toont aan dat de herwaardering van de site meer te maken heeft met de commerciële kwaliteit van nieuwe merken dan met de hoeveelheid vierkante meters (die bijna ongewijzigd bleef).”

Duurzame ontwikkeling

Om de duurzaamheid van de site en haar gebouwen te optimaliseren, neemt Redevco tal van maatregelen. Deze passen in de Missie 2040 van Redevco, dat streeft naar een volledig koolstofvrij portfolio tegen 2040. Zo werd met alle nieuwe huurders een ‘green lease’ afgesloten. Verder beschikken de nieuwe gebouwen over een groendak. Op korte termijn krijgen de huurders de kans deel te nemen aan het ‘Solar Project’ van Redevco waardoor ze stroom kunnen afnemen opgewekt door de zonnepanelen op het dak van hun winkel. De parking is grotendeels waterdoorlatend, zodat regenwater in de bodem kan doordringen.

Voor het laatste gebouw dat nog moet worden opgetrokken, gaan de maatregelen nóg verder: het zal volledig CO2-neutraal zijn, de isolatiewaarden zullen boven de huidige normen liggen en de bouwmaterialen zullen volgens het ‘Cradle to Cradle-principe’ worden gekozen.

De vestigingen van Medi-Market en Pizza Hut werden ook gebouwd met een houten structuur die volledig demonteerbaar is. Na voltooiing van het project wil Redevco de BREEAM-in-use-score ‘Excellent’ behalen voor alle nieuwe gebouwen.

Verloop van de werken

De werken gingen 4 jaar geleden van start en verliepen in verschillende fases om de commerciële activiteit op de site zo weinig mogelijk te hinderen.

In een eerste fase werd het enige gebouw dat op de site bewaard bleef (en waarin Carrefour, Brico en Lunch Garden gevestigd zijn), volledig gerenoveerd. Lunch Garden kreeg ook een dakterras.

In de tweede fase volgde de afbraak van de Auto 5 garage en de constructie op die locatie van een nieuw gebouw voor Maisons du Monde, AS Adventure, Chaussures Delcambe met The Box op de eerste verdieping.

Vervolgens werden langs de Brusselsesteenweg de vroegere restaurants van Quick en Pizza Hut geleidelijk afgebroken en vervangen door drie nieuwe paviljoenen voor Burger King, Pizza Hut en Medi-Market.

In de huidige en laatste fase is de voormalige grote Brico -die inmiddels naar de BIX-site is verhuisd- al gesloopt. Die wordt vervangen door een nieuw gebouw voor vier nieuwe winkels: Intersport, 4 Murs, Ville Neuve en (op de eerste verdieping) het trampolinepark Komini. Een ander gebouw van zowat 1.000 m² zal de nieuwe bankkantoren van ING huisvesten.

Tot slot komt er op het centrale plein een horecapaviljoen.

Tegelijk werd de parking geleidelijk opnieuw aangelegd, zodat de klanten steeds over voldoende parkeerplaatsen blijven beschikken. Als het project klaar is, telt het complex ongeveer 700 gratis parkeerplaatsen omgeven door groen, 8 laadpalen en een P+R-zone.

Huisvesting

Over een laatste residentiële fase, gelegen op de hoek tussen de Tervuursesteenweg en de Drève Richelle, wordt momenteel nog met het gemeentebestuur overlegd. Er zouden een twintigtal appartementen kunnen worden gerealiseerd.

Over Redevco:

Redevco, onderdeel van COFRA Holding AG, is een vastgoedinvesteerder met de blik gericht op de levendigste plaatsen van Europa. Als partner in stedelijk vastgoed investeren we met het oog op de toekomst in gebouwen op dynamische stedelijke locaties waar mensen willen wonen, werken en ontspannen. Onze gespecialiseerde investeringsstrategieën, lokale kennis en de omvang van ons pan-Europese platform stellen ons in staat om waarde te creëren voor zowel investeerders in als bewoners van onze panden. Onze uiterst ervaren professionals kopen, ontwikkelen, verhuren en beheren eigendommen. Daarbij zien ze erop toe dat de portfolio’s optimaal tegemoetkomen aan de behoeften van onze klanten. Wij geloven in lange termijn investeringen waarbij kwaliteit en duurzaamheid centraal staan. We beheren 280 objecten met een totale waarde van ongeveer €6,7 miljard.

Voor meer informatie :

Marlies De Keukelaere
Management Assistant, PR- & Office Manager
Redevco Belgium CommV
Passport Building – Luchthaven Brussel Nationaal 1k, 1930 Zaventem, Belgium
Tel: +32 2 645 37 72
E-mail: marlies.de.keukelaere@redevco.com
Website: www.redevco.com